Charlas con Jurt

Jurt es un cachorro de perro peruano, adoptado en Trujillo por el detective Rossend Llopis. Afincado en nuestro país, repasa la actualidad y reflexiona sobre temas de siempre. Una vez a la semana publico estas conversaciones.

A Jordi Estadella

| Filed under català

Aquest matí, a dos quarts de vuit, he conegut la trista notícia. Trista i inesperada. I injusta, sobretot injusta. Ho és sempre, d’injusta, la mort d’algú. Més quan te l’aprecies, més quan saps que queda una família, o dues, que perden el centre de la seva vida, la referència. Estadella és, em costa encara fer servir el passat, d’aquelles persones que et feien sentir important al seu costat. No cantaré les seves excelencies profesionals, perquè no cal. Les coneix tothom. Prefereixo explicar detalls desconeguts, per posar una mica més de llum a un dels personatges més admirables que he conegut. El conec des fa més de vint anys. El primer reportatge, o la primera sessió de fotos que recordo, va ser a una cuina situada al damunt de la botiga Biosca & Botey, a la Diagonal de Barcelona. Es va disfressar de cuiner i ens va preparar un plat, com si fos un xef autèntic. Reia sempre, amb una rialla encomanadora. A mi, amb poca experiència llavors, em va anar molt bé el seu tracte amable/afable. Em va treure nervis i la feina no va quedar del tot malament. A la segona, mesos més tard, em vaig atrevir a proposar-li alguna foto seriós. ¿Sense riure? es va sorprendre. Sí, sense riure. I va quedar molt bé, la veritat, perquè l’Estadella era -també- molt obedient i disciplinat. Durant un temps no va deixar de dir que era una de les seves fotos preferides. La foto l’haviem fet als  jardins de “L’avi Pau”, el restaurant del cuiner Xavier Mestres. Anys més tard, quan el veia posant cara de poquer a “El semáforo”, pensava: la primera vegada que vas deixar de somriure davant d’una càmara va ser quan et vaig fer aquella foto. I allà també va néixer el periodista gastronòmic. Jo no en sabia, de menjar. Ell (i un altre dia el Josep Maria Bachs) em va fer de guia. Tant bé, que li vaig suggerir que s’hi dediqués. Anys més tard li explicava el Jordi a l’Elisa que jo havia estat el que el vaig alentar en aquesta feina. Potser si. O potser ho deia per fer-me sentir, una vegada més, feliç d’estar aprop d’ell.

Jordi, si t’hagués de jutjar jo, ho tindría molt fàcil: ho has fet tot bé, excepte el que ha passat aquest divendres 30 d’abril. 30 d’abril. Sembla el títol d’una cançò, com el 20 de març, la música que sonava mentre tu i l’Elisa us juraveu amor etern. Una eternitat malauradamenrt curta. Fins sempre, amic.

Actualització: escric des de la redacció de Lecturas. Buscava fotos del Jordi Estadella a l’arxiu, i al veure’l he hagut d’entrar al blog per poder explicar, ni que sigui una mínima part, com era l’inoblidable Tito B. Diagonal, un personatge que podia aparéixer, quan menys t’ho esperaves, al mig d’un sopar.

Va ser ell qui em va presentar, al “Suquet de l’Almirall” del Quim Marqués (no som parents), l’Odon Elorza, l’alcalde de Donostia, que venia de saludar la família de l’Ernest Lluch. Faltava poques jornades perquè acabés la Lliga i la Real anava primer o segon a la classificació. Elorza i jo vam fer una juguesca: un deia que guanyaria la Real i l’altre no. Al final, injustament, no va guanyar.

Para todos/as

| Filed under Uncategorized

Es una foto que hice el año pasado, la recupero para compartirla con vosotras/os y desearos muchas rosas en Sant Jordi, y muchas firmas. Cada año tengo más amigas firmando libros. Montse, Gemma, Thais, Júlia…
Lástima que al ser un dia feiner no podré ir de caza de autógrafos. Bueno, la rosa…

ACTUALIZACIÓN. Me olvidaba del Jose. “El Jose” es José Luis Caballero, amigo y compañero (cosa difícil hoy en día). Firma en la Laie, en La casa del llibre, en la librería Mayte… Mejor lo leéis en su web: JLCABALLERO.COM

Tócala para verla más grande

by admin | tags : | 3

Si todo lo hacen así…

| Filed under Uncategorized

Me refiero a Movistar. Hacen una promoción, e indican que la oferta es desde el 1 de abril hasta el 31 de marzo. No aclaran si es el 31 de marzo del 2011, o es que es una oferta que es tan corta, tan corta, que se acaba antes de empezar.
Captura de imagen:

A Pérez de Rozas (Emilio)

| Filed under Uncategorized

Sólo a un Pérez de Rozas* se le puede perdonar que escriba rebelar (de sublevarse) con “V”, que sería procesar una foto, por ejemplo. Dejo de testigo una captura de pantalla de su entrevista en El Periódico a Jorge Lorenzo (que este año se proclamará campeón de MotoGP):

* En el mundo de la fotografía es un apellido emblemático. Tuve la suerte de conocer a su padre, fallecido en 1990. Hasta poco antes no era raro coincidir con él en algún evento. En la Plaza Catalunya, durante un concurso de sardanas, entre foto y foto me daba consejos. Aprendí más en un ratito que en un curso. Tanto, que lo contaré otro día.
Pero, Emilio, revelar…

Parole

| Filed under Uncategorized

He hecho, con más o menos acierto, juegos de palabra en catalán y en castellano, algunos en inglés y en francés -pocos- y ahora toca en italiano.

Piovedì. Día de la semana -santa, para más señas- que suele amanecer nublado para descargar lluvia a lo largo de la jornada.

Fácilmente traducible como Llueves Santo.

by admin | tags : | 0

El Mesías Messi

| Filed under Uncategorized

En un periódico deportivo barcelonés -no puedo precisar si es El Mundo Deportivo o el Sport- llaman Mesías a Messi. Me digo: buen juego de palabras, lástima que no se me ocurriera a mí. ¿No?, pues sí, sólo que lo había olvidado, porque fue en enero de 2007, es decir, hace algo más de tres años, en esta entrada, en la que también hablaba de Maradona y otras cosas religioso futboleras.

ACTUALIZACIÓN:
Un hecho que prueba irrevocablemente la relación entre el fútbol y la religión es el siguiente: al actual MESSI(AS) le sigue siempre un CRISTIANO.